Varkensvlees

Kwaliteit
Ons varkensvlees komt van een vaste boer uit de omgeving van Reeuwijk die als geen ander weet wat voor kwaliteitsvlees wij willen hebben. Nadat wij onze varkens hebben uitgezocht worden deze door ons vakkundig geslacht en uitgesneden. Natuurlijk verwerken wij ook ons varkensvlees in onze eigen worstmakerij tot de heerlijkste worstsoorten en vleeswaren.

I.K.B. gecertificeerd
Ons varkensvlees is van Nederlandse kwaliteit en I.K.B. gecertificeerd
De letters IKB staan voor Integrale Ketenbeheersing. Het IKB systeem is ontwikkeld om garanties te kunnen geven over de kwaliteit, herkomst en de productiewijze van vlees.
Producten die binnen de I.K.B. varken regeling vallen komen van bedrijven en verwerkers waar gecontroleerd wordt op het gehele proces. De controle gebeurt door onafhankelijke instanties. Dit geeft u de garantie voor vertrouwd en lekker varkensvlees.

Varkenskarbonade
Een traditioneler stukje vlees is er bijna niet: de varkenskarbonade. Gesneden van de doorgaande rib van het varken en traditioneel geserveerd met aardappels en Hollandse groenten. Maar ook met een oosters tintje of zelfs uit de grillpan is een karbonade niet te versmaden! De ribkarbonades in de recepten kunt u vervangen door schouderkarbonades - of omgekeerd. De schouderkarbonade is iets meer doorregen en daardoor wat malser.

Het haasje
Runderen, lammetjes, varkens en zelfs hazen, ze hebben allemaal een haasje. Het is een langdradige vezelspier die de rugwervel met het bekken verbindt. Hier gaat het over het varkenshaasje; het meest populaire stukje varken dat we verkopen en het stukje vlees dat met de klassieke roomsaus ook in menig restaurant een topper blijft. En terecht. Het varkenshaasje is immers het mooiste stukje vlees van het varken. En hoewel het een spier is, heeft een varkenshaasje maar heel weinig bindweefsel. Dat komt doordat de spier weinig beweging heeft gehad.

Varkenshaas is niet alleen het lekkerste, het is ook het duurste stukje van het varken. Al was het maar omdat ieder varken (van ongeveer 120 kilo) slechts 2 varkenshaasjes heeft (van ongeveer 250 gram). Een mooi haasje is lichtjes wit geaderd en laat zich heel gemakkelijk bereiden. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Het haasje moet op hoge temperatuur gebakken worden en kan daarna op een zacht vuurtje of in de oven verder garen. De totale bereidingstijd voor een varkenshaasje ligt rond de 15 minuten.

Varkenshaas mag van binnen nog iets rosé zijn. Laat de varkenshaas na de bereiding nog vijf minuten rusten onder aluminiumfolie. Doordat we een varkenshaasje volledig ontvliezen, neemt het bij het braden gemakkelijk de smaak van kruiden of groenten op. Dat geeft allerlei culinaire mogelijkheden die veel verder gaan dan de klassieke roomsaus. Zonder roomsaus kun je het dan ook mager houden. Het varkenshaasje zelf is in ieder geval heel mager: qua calorieën is varkenshaas vergelijkbaar met kipfilet.

En dan de naam...
Hoe komt een varken aan een haasje? Daar zijn verschillende verhalen over. Zo lezen we her en der in de boeken dat haasje niets met een haas heeft te maken. In een kookboek lazen we dat varkenshaas zo heet omdat de vorm van het vlees de vorm van een haas zou hebben. Kan; maar het dit verhaal is het meest overtuigend: het haasje is het enige vlees aan een varken dat we van achteren naar voren moeten ontvliezen. Zoals je een haas van achter naar voren ontvelt. Zo gek is 'haas' overigens niet; wij hebben 'een muis' in onze hand.


Een greep uit ons assortiment

Vers vlees
Varkenshaas
Varkensoester
Haaskarbonade
Ribkarbonade
Schouderkarbonade
Procureur
Filetlapjes
Schnitzels
Hamlappen
Poulet
Hamschijf
Krabbetjes
Speklappen
Vet spek
Fricandeau
Spareribs




Specialiteiten
Varkensfiletrollade
Procureur rollade
Spekrollade
Grove braadworst
Slavink
Blinde vink
Katenhaasje
Gepaneerde schnitzel
Peper schnitzel
Roomschnitel
Bosse bollen
Cordon bleu
Gehakt cordon bleu
Shoarma
Gekruid speklapje

Orgaanvlees
Lever
Hart

Voor de barbecue
Griekse steak
Gekruid speklapje
BBQ-worst
Spareribs
Varkenshaassaté
Varkens saté
Shaslick
Mosterd filetlapje

Overig
Reuzel
Lardeer spek
Varkenspootje


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.